Eerste certificaten zij-instroom in de techniek uitgereikt

Versneld en duurzaam opleiden voor volwassenen bij MBO Amersfoort

AMERSFOORT – In december startten twee zij-instromers vanuit de horeca en zorg met de pilot Module Ruwbouw Timmeren. Dit maatwerktraject is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Concreet Onderwijsproducten, Bouwmensen en MBO Amersfoort. “Nu ze hun certificaat hebben kunnen ze direct aan de slag in de praktijk”, aldus Joost Boot teamleider bij School voor Techniek van MBO Amersfoort.

De deelnemers hebben de smaak te pakken en kiezen nu voor de volledige BBL-opleiding.

De pilot Ruwbouw Timmeren is een leerloopbaanpad en een vorm van modulair opleiden. Bij modulair opleiden wordt de leerstof opgedeeld in delen, die afzonderlijk gevolgd kunnen worden en waarvoor telkens een erkend certificaat wordt uitgereikt. Het doel is om eenvoudiger van functie te kunnen wisselen en direct aan de slag te kunnen in de bouw en infra. De volgorde van de modules is af te stemmen op de nieuwe functie of behoefte en het leertempo van de deelnemers. “Ik voorzie dat er meer jongeren halverwege de 20 jaar een andere carrièrekeuze maken”, vervolgt Boot.

Het doel is om eenvoudiger van functie te kunnen wisselen
en direct aan de slag te kunnen in de bouw en infra.

“Met het modulair opleiden spelen we in op de onderwijsbehoefte van de (jong)volwassenen. Iemand die bijvoorbeeld op zijn vijfentwintigste een bewuste overstap maakt, heeft een andere leervraag, waardoor we beroep specifieker onderwijs kunnen bieden. De deelnemers krijgen gerichte praktijk- en theorielessen, waarmee ze worden klaar gestoomd voor het werkveld. Altijd met het oogpunt om eenvoudig en met vrijstelling door te leren voor een volledig mbo-diploma’, aldus Joost. De deelnemers zijn tijdens de uitreiking van het certificaat in het zonnetje gezet. Robin van Dorresteijn vertelt: “Door de coronalockdown ben ik na gaan denken over mijn loopbaan. Ik werkte hiervoor in de horeca en had een beetje ervaring in de bouw. Ik heb de knoop doorgehakt en ben begonnen aan de module Ruwbouw Timmeren”.

Zelfstandig
In de module komen stelwerkzaamheden, funderingen, opgaand werk en dakwerk aan bod. De praktijklessen worden verzorgd door Bouwmensen Amersfoort. Voor een periode van half jaar krijgen de deelnemers twee keer per week les. Eén avond theorieles en één dag praktijkles. “Het is mooi om te zien dat de gepersonaliseerde lessen aansluiten bij de leervraag van de deelnemers. Met deze basis leren ze situaties herkennen en kunnen ze onderbouwen waarom een bepaalde beslissing wordt genomen. Dat vraagt om zelfstandigheid en is daarom juist geschikt voor zij-instromers”, vertelt Eric Okhuijsen docent Bouwtechniek. Nu ze hun certificaat in handen hebben, kunnen ze gelijk aan de slag in de praktijk bij Bouwbedrijf A. Huurdeman en Tempelaars Totaalbouw.

“De module is een stuk zelfstandiger dan ik in eerste instantie had verwacht, maar met de goede begeleiding van Bouwmensen en MBO Amersfoort, ben ik trots op het eindresultaat; een certificaat op zak met hoge cijfers”, vult deelnemer Van Dorresteijn aan. Beide deelnemers hebben de smaak te pakken en kiezen nu bewust voor een vervolgopleiding in het reguliere BBL-traject. Uiteraard hebben ze dan recht op vrijstellingen dankzij het certificaat.

Nieuwe groep
In september starten we met een nieuwe groep van circa tien deelnemers die een module gaat volgen voor Ruwbouw Timmeren. Joost: “Iedere zij-instromer met een module richting de bouw draagt bij aan het oplossen van het tekort en vakmensen in de bouw. Door de korte opleidingsduur zien studenten wat de mogelijkheden zijn en vooral hoe leuk en waardevol het vak is”.